Kalibráló Oldatok

Rendezés:

A PH mérő kalibrálás is egy fontos feladat

Amikor az ivóvíz, a kazánvíz, a hűtővíz, a medencevíz, vagy esetleg kémiai oldatok minőségét szeretné kielemezni, akkor PH mérésre is szükség lehet. Ilyenkor lényeges kérdés, hogy milyen műszert használ, hiszen ez nagymértékben befolyásolhatja a végeredményként kapott adatokat. Mielőtt azonban nekiáll a feladat elvégzésének, van még egy fontos lépés, amiről nem szabad megfeledkeznie. Ez nem más, mint a PH mérő kalibrálás. A műszer működése nem egyszerű, így a részletekbe most nem bonyolódunk bele.

Azt viszont tudnia kell, hogy a készülék elektród segítségével határozza meg a PH-értéket. Ahhoz, hogy ez az alkatrész megfelelően el tudja látni a feladatát, szükség van arra, hogy helyesen legyen kalibrálva. Egyrészt az is lényeges, hogy ez milyen gyakran történik meg, másrészt pedig az puffer oldatok szakszerű kiválasztásán is sok múlik. A PH mérő kalibrálás nélkül rövidéletűvé válik, ráadásul a mérések során téveszthet is.

Amennyiben viszont odafigyel arra, hogy a megfelelő időközönként, a megfelelő oldatok használatával elvégezze ezt a lépést, akkor ezt megbízható működéssel és nagyfokú időtállósággal fogja meghálálni a műszer. Sajnos idővel az elektród állapotában változások történhetnek, ami feszültség ingadozást eredményezhet, ez pedig negatívan befolyásolja a mérési eredményt. Az elöregedésből, szokásos amortizációból eredő állapotromlás is jól kompenzálható a PH mérő kalibrálással. A kínálatunkban többféle oldat is megtalálható, így az egyéni igényeinek, illetve a készülék típusának megfelelően tud választani.

 

Mire jók a puffer oldatok?

A kémhatás mérés kapcsán gyakran felmerül a puffer oldat kifejezés. Nem mindenki van tisztában vele, hogy a mérések elvégzésekor kiemelt szerepe van az oldatok használatának, a sajátos tulajdonságaik révén ugyanis lehetővé teszik a precíz és megbízható adatkinyerést.

Először is fontos tisztázni, hogy mi is a puffer oldat? Lényegében egy speciális vegyszer keverékről van szó, ami nagyon stabil pH értékkel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy egy adott kapacitáshatárig akkor sem változik a pH értéke, ha egy másik kémhatású oldatot keverünk hozzá. A puffer oldatok használatának jelentősége elsősorban a PH mérésben mutatkozik meg. Az eljárás során ugyanis megakadályozzák, hogy a kinyert minta értéke valamilyen külső hatás következményeképpen megváltozzon. Ennek az egyedi tulajdonságuknak köszönhetően lehetővé teszik, hogy a méréseket a lehető legpontosabban, minimális hibával végezzük el. 

A puffer oldatot a PH mérők kalibrálása során használják leggyakrabban. A kalibrálás rendszerint úgy történik, hogy el kell végezni két különböző PH értékű oldat mérését. Ezt követően a mérőműszer automatikusan eltárolja, hogy milyen potenciál, melyik PH értékhez tartozik. Ez által tulajdonképpen „megtanítjuk” a készüléknek, hogy adott körülmények között a mért potenciált PH egységben kifejezett adatokra tudja váltani. Webáruházunkban a színkódolt puffer oldatokat külön-külön, illetve készletben is meg tudja vásárolni, de mérőműszerrel együtt, csomagban is rendelkezésére állnak, így az igényei szerint tudja kiválasztani a megfelelő kiszerelést.