pH elektródák extrém mérésekre

Rendezés:

PH elektróda speciális mérési feladatok elvégzésére

A pH érték precíz meghatározására sok esetben szükség lehet. Többek között például a medencékből, ivóvízből, szennyvízből, talajból, haltenyészetből, tápoldatból, ételekből, borból és cefréből is ki kell nyerni az adatokat, hogy aztán a szakemberek felhasználják azokat a további teendők meghatározásához. Bizonyos helyzetekben azonban szükség van a pH elektróda extrém körülmények között történő felhasználására is.

Ezek a helyzetek megkövetelik azon tartozékok jelenlétét, amelyek a jellemzőiknél fogva alkalmasak arra, hogy a megszokottól eltérő helyen vagy módon alkalmazzák őket. Tipikusan ilyen eset például, amikor fáradt olajban kell elvégezni a pH mérést, ahol a víztartalom kevesebb, mint 5 %. A pH elektróda használata ilyenkor speciális, LiCl + etanol összetételű töltőoldattal kell történjen.

Gyakran előfordul az is, hogy papírból, kartonból, bőrből vagy más nagyon kis méretű mintából kell kinyerni az adatokat, ami szintén extrém helyzetnek minősül. Ez esetben érdemes olyan műszert választani, aminek az elektródájához egy elasztikus anyagból készült mintatartó is tartozik. Ez kellőképpen védi a membránt a töréstől.

Amikor vizes odatok nátriumtartalmát kell meghatározni, akkor érdemes nátrium szelektív elektródával rendelkező mérőeszközt választani, ami NA-analizátorként is működik. Végül, de nem utolsó sorban létezik olyan pH elektróda is, ami kifejezetten szennyezett minták - például szennyvíz - mérésére szolgál. Ezeket talaj, paszták, gélek, mosószerek analizálására is remekül lehet használni.