Multiméterek

Rendezés:

Útmutató a digitális multiméter használatához

A digitális multiméter egy széles körben használt készülék, mivel nem csak egy paramétert mér, hanem többet is. Példaként megemlítenénk az AD-8000 digitális multimétert, amelyik pH/ORP/EC/TDS/T mérésére alkalmas, vagyis egy műszer akár 5 paramétert is tud mérni.

A multiméterek készlete általában egy alap műszerből és egy pH elektródából és hőmérséklet érzékelőből áll. Viszont opcionálisan lehet hozzá rendelni ORP, vagy EC/TDS elektródákat is Nagyon fontos, hogy a felhasználó körültekintően elsajátítsa a digitális multiméter használatát, hogy ne a mérések közben kelljen bajlódnia vele, és megálljon a mérési folyamat. Tisztában kell legyen azzal, hogy melyik elektróda csatlakozót, melyik helyre kell dugni, illetve, hogy mit jelentenek a szimbólumok, amik időközben megjelennek a képernyőn. A szükséges tudás elsajátításában nagy segítséget nyújt a felhasználói kézikönyv, ami a termék tartozéka. 

Ha esetleg azt tapasztalja, hogy a műszer nem működik megfelelően, akkor nem árt leellenőrizni, hogy nem merültek-e le az elemek. Ha szükséges az elem csere, akkor először ki kell kapcsolni a műszert. A digitális multiméter használata során fontos mindig a megfelelő elektródát csatlakoztatni a műszerhez a mérések előtt.

 

A redoxpotenciál mérés nem tűri a pontatlanságot

A redox reakciók legfontosabb paramétere kétségtelenül a redoxpotenciál. Mi történik a redox folyamat során? A résztvevő anyagok egyike (redukáló szer) elektront ad le, míg a másik (oxidáló szer) elektront vesz fel. A redoxi rendszer lényege, hogy ez a két anyag egyetlen közeget alkot.

Az egyensúlyi elektród potenciál kiválóan mérhető kombinált orp elektróda segítségével, Ez inert fémelektródát tartalmaz (platina, arany, ezüst gyűrű vagy huzal), ami a rendszerrel érintkezve felveszi annak a potenciálját, aminek az értéke egy referencia elektródhoz viszonyítva állapítható meg. Az így megkapott érték millivoltban (mV) mérendő. Az egymástól eltérő célok nagyon különböző mérőket igényelhetnek, ám többségében már a kombinált redox-mérőké a főszerep, amik alapban tartalmazzák a referencia elektródát, ezzel megkönnyítve és felgyorsítva az analízis folyamatát. Ezeken a típusokon túl, a készletünkben olyan pH mérőket is felfedezhet, amelyek egyúttal a redoxpotenciál mérésben is az élen járnak, így két legyet üthet egyetlen csapással. Medencevizek klórozásánál vagy ózonos tisztításnál elengedhetetlen a redoxpotenciál pontos ismerete, mivel mindkét forgatókönyvnél életbevágóan fontos az anyagok precíz adagolása.

Előbbi példánál maradva: az uszodákban olyan szintű klórozás szükséges, amely a bacilusokat elpusztítja, de az emberi szervezetre nézve ártalmatlan. Ennek a kikeveréséhez nélkülözhetetlen egy olyan eszköz, ami pontosság tekintetében nem csal. A kínálatunkban kizárólag ilyen megbízható okoseszközöket találhat, amelyek precíz mérést biztosítanak, nagy kijelzővel rendelkeznek, ezért a kapott adatok jól láthatóak, felhasználóbarát kezelhetőség jellemzi őket, ám ami a fizikai felépítésüket illeti, a strapabírás, a cseppállóság és a robosztus kivitel nem lehet kérdéses.