Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Miért kulcsfontosságú eszköz a cefre pH mérő?

Mitől függ a cefre cukortartalma?

A pálinkakészítés bizony sokfüggvényes feladat. Az egyik legkevésbé befolyásolható részlet a felhasznált gyümölcsök minősége. Hogy mi számít ezen a téren prémiumkategóriának? Azok a gyümölcsök, legyen szó almáról, körtéről, szilváról, amelyek magas cukortartalommal és ízletes aromákkal rendelkeznek. Tény és való, hogy a gyümölcstermés milyenségét ezernyi külső tényező javíthatja vagy torzíthatja. Ha az adott évben túlságosan sok eső esett, vagy keveset mutatkozott a napfény, akkor bizony a termés savassá, éretlenebbé válhat. Ilyen jellemzőkkel megáldott gyümölcsökből nem érdemes belefogni a cefrézésbe, mert minőségi végeredmény garantáltan nem produkálható. Sőt, a nem megfelelő cukortartalomnak köszönhetően metil-alkohol is keletkezhet az érés folyamatában (többek között), ami konkrétan méreg az emberi szervezetre nézve.

Zúzás után jöhet a mintavétel

A cefre pH mérő először a gyümölcsök betakarítása, megtisztítása és bezúzása után jut főszerephez. Ekkor a zúzott pép levéből egy liternyit érdemes mintavétel céljából kivenni. A műszer közbenjárásával, hála a több ponton kalibrálhatóságnak és a hőmérséklet kompenzáltságnak, informatív és releváns adatok születhetnek a minta savtartalmát illetően. A hordozható, ipari kivitelű, robosztus kialakítású mérő tökéletesen alkalmas erre a feladatra. Amennyiben a kapott érték 2,8-3,2 közé esik, úgy az édes cefrét nem kell savanyítani. Az erjedés után következhet az újabb savszint ellenőrzés. Fontos, hogy ha az erjedést követően rögtön nincsen mód a cefre kifőzetésére, és a cefre pH mérő 3,2 fölötti értéket mutat, akkor az utólagos savazás alkalmazása kihagyhatatlan lépés. Ellenkező esetben megromlik az alapanyag.

A jól kalibrált cefre pH mérő a minőségi cefrézés védnöke

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy a teljes pufferkészlettel rendelkező, több ponton kalibrálható, hőmérséklet kompenzált, EU-ban gyártott eszköz hűséges segítőtárssá válhat a pálinkafőzés folyamatában. Hiszen nélkülözhetetlenek a mérések, amelyek a cefre minőségét hivatottak jelezni.

Tartalomhoz tartozó címkék: cefre ph mérő pH mérő