Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Mi az ORP és hogyan lehet mérni?

Ipari, illetve laboratóriumi környezetben gyakran szükségessé válhat az ORP mérés, amelynek pontos fogalmával sokan nincsenek tisztában. Pedig az uszodákban, a haltenyészetekben, fertőtlenítő szerek ellenőrzésénél, ivóvíz minőségellenőrzésnél olykor nélkülözhetetlenek lehetnek a kinyert adatok. Legyen szó vízfertőtlenítésről, víz csíramentesítéséről vagy klór koncentráció meghatározásáról, az ORP mérés biztosan napirendre kerül.

Az ORP fogalma

Az ORP mozaikszó, ami az angol Oxidation Reduction Potential szavak kezdőbetűiből áll össze. A kifejezés a redukciós-oxidációs, röviden redox reakciók legfontosabb paraméterét, a redoxpotenciált, más néven az egyensúlyi elektródpotenciált jelöli. A reakcióban két anyag vesz részt, az egyik a redukáló szer, a másik pedig az oxidáló szer. Az előbbi elektront ad le, az utóbbi pedig elektront vesz fel. Az ORP, azaz a redoxpotenciál lényegében az oxidáló, illetve redukáló képességről szolgáltat adatokat.

Az ORP mérése

Az ORP mérés jellemzően egy kombinált ORP elektróda használatának segítségével történik. Az elektróda tartalmaz egy úgynevezett inert fémelektródát, ami általában platina, néha arany vagy ezüst huzal, esetleg gyűrű. A mérés elvégzésekor ez érintkezik a redoxirendszerrel, így felvéve a redoxipotenciált. Ezáltal kapjuk meg a referencia elektródhoz viszonyított értéket, amit millivoltban (mV) szokás kifejezni. AZ ORP mérők lehetnek kis kézi műszerek, de léteznek hordozható asztali változatok is. A kínálatunkban többféle modellt is találhat, amelyeknek a segítségével gyorsan és kényelmesen tudja elvégezni a szükséges analíziseket.

Tartalomhoz tartozó címkék: orp mérés orp mérők