Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

pH mérő kiválasztása

pH mérő kiválasztása

Miért okoz gondot a pH mérő kiválasztása?

Még a profi kémikusoknak is problémát okoz a pH mérők helyes kiválasztása. Nagyon sokféle pH mérő létezik. Vannak pH mérők, amelyekben lehet választani elektróda típust. Na melyiket is válasszam? Mi a különbség közöttük? Kell nekem a drágábbik? Biztosan jobb a drágábbik pH mérő? Ilyen és hasonló gondolatok cikáznak az emberek fejében, amikor dönteni kell. Ebben a blogcikkünkben megpróbálunk segíteni a pH mérő kiválasztásában.

Aki idáig nem foglalkozott a pH-méréssel gondban van, ha pH-mérőt kell választania. Nehéz eldönteni mi is fontos és mi nem a pH-mérőben. Sokaknak az sem mond semmit, hogy a pH-mérőnek nagyon fontos tartozéka a puffer oldat, vagy miért is kell ezt a műszert kalibrálni, mikor a gyárban már bekalibrálták? Hát még ilyen kérdések, hogy hőmérséklet kompenzáció, cserélhető elektróda, vízhatlan kivitel stb., - mind-mind csak bonyolítják számára a képet. De nem kell pánikolni!  Nem is olyan bonyolult mindez, ha értelmesen leírjuk és megmagyarázzuk. A mi feladatunk épp ez. Tehát kezdjük.

Van egy gyakorlatban jól bevált módszerünk a megfelelő pH-mérő kiválasztására.

Amikor valaki felhív minket és segítséget kér a honlapunkon látható pH-mérők közül kiválasztani a megfelelőt, mi sorban feladunk két kérdést, amelyeket megválaszolva megkönnyítjük a választást.

1-kérdés: Milyen oldatban szeretne pH-t mérni?

Léteznek a pH-mérés szempontjából nagyon "jó" oldatok, amelyekben akár 0,01pH pontossággal is lehet pH-t mérni egy egyszerű, olcsó pH-mérővel is. Milyen is egy ilyen pH mérésre "jó" oldat? Ha a mérendő oldatban a tiszta vízen kívül van több mint 50-100 mg/liter szervetlen oldható só, ez már lehet "jó". De fontos az is, mi ne legyen benne. Mert nehezítik a pH-mérést a vízben rosszul oldódó zsírok, olajok jelenléte, organikus molekulák (alkoholok, éterek, oldószerek stb.), kolloid oldatok, emulziók.

A gyakorlatban egyszerű pH-t mérni az alábbi vizes oldatokban:

- ivóvíz: csapvíz, ásványvíz, lúgos víz, forrásvíz, kútvíz.

- kertészeti vizes közegekben: tápoldatban, öntözővízben, vizes talajkivonatban (talaj pH-mérés).

- álló és folyó vizek: akváriumi víz, tóvíz, medencevíz, folyóvíz, tengervíz, fürdővíz, dzsakúzzi.

- italokban: sörben, borban, cefrében, gyümölcslevekben, szénsavas és szénsavmentes üdítőkben, teában, kávéban.

- egyes technológiai vizekben, mint kazánvízben, savas, lúgos oldatokban.

Tehát, ha Ön a fenti oldatokban akar mérni, bátran ajánlhatjuk valamelyik egyszerűbb, és ezért olcsóbb kézi pH-mérőnket. Ezek közül majd a következő kérdések megválaszolása után választunk.

Problémás pH-t mérni az alábbi közegekben és esetekben:

- az alacsony sótartalmú desztillált vízben és RO- vízben. Az ilyen vizekben általában a sótartalom nagyon alacsony - kevesebb, mint 20 mg/l.

 - problémásabb pH-t mérni tejben, tejtermékekben, pálinkában, ételekben.

- nagyon oda kell figyelni a pH-mérésre a testnedvekben, hogy pontos eredményt kapjunk (vizeletben, könnyben, izzadságban, bőr felületén, vérben stb.).

- kozmetikai termékekben, technológiai folyadékokban, szennyvizekben.

- alacsony hőfokon (0-10 oC ) vagy magas hőfokon ( magasabb, mint 50 oC ) történő mérések esetében, nagy nyomás alatt vagy biológiai objektumokban ( sejttenyészetek, mikrobiológia közegek, táptalajok), steril közegekben.

- problémát okozhat kis mennyiségű minta pontos pH-mérése (kevesebb, mint 1 ml).

Ha Önnek a problémásabb oldatokban kell mérni, akkor az optimális megoldáshoz sokkal több verzió közül kel pH-mérőt választanunk. Ezt az esetet majd később elemezzük, most csak az egyszerű pH-mérők közötti választást nézzük át.

2-kérdés: Milyen pontossággal szeretné mérni a pH-t?

Különböző felhasználási területeken, különböző pontosságú pH-mérőt kell használni.

Legalább 0,1pH pontosság szükséges a következő feladatokhoz:
pH-mérés ivóvízben, akváriumban, medencében, dzsakuzziban, talajban, tápoldatban, lúgos vízben.

A 0,01pH-mérési pontosság megléte a pH-mérőben már javasolt:
ionizátorból termelt lúgos víz pH-meghatározásánál, pH-mérésnél cefrében, borban, ételekben, italokban, testi nedvekben, rH2 meghatározásához, nagy tisztaságú oldatok mérésénél, laboratóriumi és némely technológiai méréseknél.

Ha a néhány ezer forint árkülönbség nem jelent problémát, akkor javasolt olyan pH-mérőt választani, amelyik tudja a 0,01pH pontosságot. Ez azért javasolt, mert kezdetben nehéz betartani minden feltételt a pontos mérések biztosítására, és ha már egy 0,01pH pontosságú műszerrel kezd mérni az ember, akkor még egy kezdő sem fog nagyobb hibával mérni, mint 0,05-0,10 pH.

A magasabb pontosságú mérések csak különleges feladatokhoz szükségesek:
vér vagy szérum pH-értékének a mérése vérgáz analizátorban, pufferek gyártásánál és ellenőrzésénél, különleges tudományos feladatok kivitelezésénél.

 Ezekben az esetekben biztosítják az egyenletes hőmérsékletet a mérőrendszerben, nagypontosságú pH-elektródákat és kettős diffúziós átmenetű referencia elektródákat használnak, előzetesen nagy pontosságú pH-pufferekkel kalibrálják a mérőrendszert.
De lényegében a pH-mérési feladatok 99% elvégezhető legalább 0,01pH mérési pontosságot biztosító műszerrel.