Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

A talaj pH mérés - mitől függ a pontos mérés?

A talaj pH mérés - mitől függ a pontos mérés?

A talaj pH mérő a talaj és földminták savasságának a mérésére szolgál.  A talaj mintát hígítani kell desztillált vagy sótalanított (RO) vízzel 1:2 arányban ( 1 rész talaj 2 rész víz). Az így kapott mintában kell megmérni pontosan a pH értéket.Mivel a pH értéket a vízben oldódó sók és savak  (lúgok) határozzák meg, ezért az oldatban mért érték megfelel a talaj pH értékének.

 

A talaj pH mérő precizitásának a kulcsa a kalibrálás

A pH mérés mindennapos feladat, és ez nemcsak munkahelyi értelemben értendő. Otthoni közegben is hasznos segítőtárssá válhat egy mindenkor pontos műszer. Igen ám, de ahhoz, hogy a mérések megbízhatósága stabil lábakon álljon, vannak olyan kritériumok, amik nem szenvedhetnek csorbát. Az egyik legfontosabb, amiről nem lehet eleget és elégszer beszélni, az a rendszeres és megfelelő kalibrálás.

Rendszeresség.

A pH mérő kalibrált értéke nem stabil hosszú távon. Ha sok mérést végzünk egymás után, akkor kb. 10 mérés után javasolt ellenőrizni a pH=7,00 puffer oldatban, mennyit is "hazudik" a mérőműszerünk. Vagyis a puffer értékéhez viszonyítva, mennyit változott a mért pH érték.Ha a hiba, már 0,1 pH felett van, akkor legalább a pH=7,00 pufferrel elvégzünk egy kalibrálást ( egypontos kalibrálás).

Tiszta puffer oldatok.

Mivel a mezőgazdasági pH mérések talajtól szennyezett mintákban vagy tápoldatokban történik, javasolt a pH mérés után jól lemosni csapvíz alatt a pH érzékelőt. Ezután öblítsük le desztillált vagy RO vízzel. Rázzuk le a felesleges vízcseppeket ( kézzel ne nyúljunk a pH üveghez). És csak az így megtisztított elektródát helyezzük a puffer oldatba, a kalibrálási folyamathoz. Vagyis vigyázzunk, hogy ne szennyezzük el a puffer oldatunkat.

Pontos puffer oldatok.

Mivel a gazdák többször is használják a puffereket, idővel a párolgás miatt a pontos pH értéke a puffernek változhat.Jelentős hiba keletkezhet ebből kb. 3-6 hónap múlva. A pohárba kiöntött oldatból párolog a víz, nő az oldatban lévő sók koncentrációja és eltolódik a pH érték .

Megoldás: Tartalék puffer oldatok tárolása otthon, amelyeket nem bontunk ki, csak akkor, ha már valamilyen okból kételkedünk a pufferunk tisztaságában és pontosságában. Összehasonlítva a két pufferben mért pH értékeket, már látjuk, milyen hibával mérünk.

Puffer oldatokat itt találja meg: https://www.adwa.hu/tartozekok-110/kalibralo-oldatok-111/ph-kalibralo-tolto-es-tarolo-oldatok-112