Az egyes borfajták összetételük szerint felismerhetőek
A különböző típusok annyira egyedi összetétel-profillal rendelkeznek, hogy annak ismeretében a hozzáértők azonnal képesek beazonosítani az adott fajtát. A bor minőségét egyértelműen a szőlő milyensége határozza meg, többek között. Ebben nincs semmi újdonság. A szüret időpontjának megállapítása nem egyszerű feladat, pláne manapság. A túl korai dátum savas gyümölcsöt eredményezhet, a túlságosan késői pedig szemveszteséghez vezethet, a rossz időjárásról és egyéb nehezítő tényezőkről nem is szólva. A cukortartalom mértéke kulcsfontosságú, lévén, hogy cukorból alkohol válik a kémiai folyamatok nyomán.
A borkészítés mérési lépcsőfokai
Az első lépcsőhöz nincsen szükség bor pH mérő alkalmazására, de egy mustfokoló a kézben elengedhetetlen segítséget jelent. Ekkor a szőlőben és a mustban a cukortartalom mennyisége kerül górcső alá. A következő lépcsőfokon viszont már jöhet a műszer, hiszen mind a mustban, mind a borban analízisre vár a savtartalom.
Mikor kezdődhet a szüret? – a bor pH mérő megmondja!
Visszatérve a korábbi gondolatmenetünkhöz: a must savtartalmának meghatározásával könnyedén kijelölhető a szüret optimális időpontja. A bor pH mérő közbenjárásával ugyanis konkrét savtartalom számolható, ami egyedülálló módon árulkodik arról, hogy a szőlőfürtök készen állnak-e a szüretre és persze a borrá válásra vagy sem.