ADWA pH és ORP elektródák

Rendezés:

Az ORP, azaz a redoxpotenciál mindennapi szemmel

A redoxpotenciál méréséhez kombinált ORP elektróda szükséges, amely tartalmaz egy inert fémelektródát és egy referencia elektródát.

Az egyensúlyi elektródpotenciál mérése precizitást igényel

Az ORP értékének megállapításához a pontosság nem szenvedhet csorbát. Ahogy korábban is említettük, kulcsfontosságú a műszer lelke, azaz a kombinált elektróda. Az inert fémelektróda az esetek többségében platina, arany vagy ezüst gyűrű, ami a vizsgálni kívánt redoxrendszernek felveszi a potenciálját. Ez a potenciál a referencia elektróda segítségével válik analizálhatóvá.

A multifunkcionalitás, mint megjelenő pozitívum, ezen a területen is felbukkan, egyes műszerek esetében. A kis mérők a pH, valamint a hőmérsékleti adatok észlelésére is alkalmasak. A jobb minőségű pH mérőkbe pedig, a legtöbbször már alapjáraton be van építve az ORP mérésének lehetősége is.

Mitől függ az ORP értéke?

Befolyásoló tényező például a pH értéke és a redukáló, oxidáló szer koncentrációja is. A redoxpotenciál tulajdonképpen az oxidáló, redukáló képesség mértéke. Minél pozitívabb a redoxpotenciál, annál oxidálóbb az érintett rendszer.

Hol láthatjuk mindennek a hasznát a mindennapokban?

Vízminőség mérésére, oxidánsok adagolásánál, fertőtlenítési visszajelzés céljából alkalmazzák az ORP analízisre is alkalmas mérőműszereket. Egy egyszerű példával élve: a medencék fertőtlenítésénél nem mindegy, hogy mennyi klór kerül a rendszerbe, hiszen a túladagolás életveszélyes körülményeket teremthet, míg a túlságosan kevés anyag nem teremti meg a célul kitűzött higiéniai állapotot.

 

Bevezető a pH elektróda kombinált világába

A pH elektróda napjainkban egyetlen, kombinált típust takar. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy egy elektródatestben helyezkedik el a pH érzékeny üvegmembrán és a referencia elektróda. A 3 in 1 variációkba, az előbbi 2 egységen kívül, még a hőmérséklet érzékelő is be van építve. Ez a felállás roppantul hasznos, hiszen a hőmérséklet kompenzáció pontossága kimagaslóvá válhat azon egyszerű oknál fogva, hogy az érzékelés az elektróda közvetlen környezetében történik.

Az üveg pH elektróda jellemzői

Ha szétszedjük a kombinált elektródát, akkor két részegységet kapunk. Az üvegmembrán roppantul törékeny, és ezt nemcsak az üveg anyagának köszönheti. 100 mikronos „vastagságához” még belső oldattartalom is társul. Éppen ezért, az óvatos bánásmód elengedhetetlen. Jelenleg már elérhető olyan változat, ami epoxigyantával van bevonva. Ez védi az üvegrészt, igaz nem minden ütéstől, behatástól.

Gömb, lapos, kúpos, félgömb - ezek a leggyakoribb membrán kialakítási formák. Nyilvánvalóan mindegyiknek megvan a maga előnye, hátránya, épp ezért lényeges a feladatspecifikus kiválasztás. A gömb a laboratóriumi mérések követelményeinek minden további nélkül megfelel. A kúp alakú variációk magas viszkozitású környezetben teljesítenek jól. A lapos alternatívák az ipar kedvelt típusai, hiszen nem szennyeződnek könnyen és a felületük akadálytalanul tisztítható. A félgömb verziók speciális, kisméretű műszerek alapjául szolgálnak.

A referencia pH elektróda a leggyengébb láncszem?

Igen, minden kombinált elektródának a referencia elektróda a legérzékenyebb része, hiszen a műszer ennek a potenciáljához viszonyítva méri az üveg elektróda potenciálértékét. E kettő különbözetéből születik meg a mért közeg pH értéke.