Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

REDOXPOTENCIÁL ( ORP ) FOGALMA és MÉRÉSE

REDOXPOTENCIÁL ( ORP ) FOGALMA és MÉRÉSE

Redukciós-oxidációs (redox) reakciók legfontosabb paramétere a redoxpotenciál ( Az angol nyelvközegben ORP amely a Oxidation Reduction Potential rövidítése ).

A redukciós-oxidációs reakció folyamán az egyik anyag (redukáló szer) elektront ad le, a másik anyag (oxidáló szer ) elektront  vesz fel:

 

Red = Ox + e.

 

Ha egy közegben van a redukáló és oxidáló anyag, akkor ezt a rendszert redoxirendszernek nevezik.

ORP MÉRÉSE

 

A redoxpotenciál egyensúlyi elektródpotenciál, amelyet egy inert fémelektród (leggyakrabban platina, arany vagy ezüst) az említett redoxirendszerrel érintkezve felvesz.

 

A redoxpotentciált egy referencia elektródhoz viszonyítva mérik és millivoltban  (mV) fejezik ki.

 

 

REDOX ELEKTRÓDÁK

 

Különböző célokra különböző típusú redox elektródákat gyártanak. Akár csak a pH-elektródák esetében, a redox elektródák többsége már kombinált típusú, amely egyben tartalmazza a referencia elektródát is. Ez megkönnyíti a mérést. Egyes pH-mérőkben már be van építve a mV-mérés lehetősége. De forgalmaznak csak redoxpotenciál-mérőket is    ( www.labornite.hu ).

 

A redoxpotenciál (ORP, mV ) az oxidáló illetve redukáló képesség mértéke. A pozitívabb redoxpotenciálú rendszer képes oxidálni a negatívabbat, vagyis minél pozitívabb egy redoxpotenciál, annál oxidállóbb a rendszer.

 

OXIDÁLÓ, REDUKÁLÓ SZEREK és ANTIOXIDÁNSOK

Oxidáló szerek: O2, O3, F2, Cl2, Br2, KMnO4, K2Cr2O7, H2O2 valamint egyéb, főleg szerves peroxidok. Többnyire ez utóbbiak felelősek a szabadgyökök képződéséért.

 

Redukáló szerek: elektron leadására hajlamos elemek, különösen az első két főcsoport tagjai (alkáli- és alkáliföldfémek valamint a hidrogén), de a legtöbb fém és néhány nemfémes elem vegyületei. Ugyancsak oxidálódhatnak („redukáló szerek”) a szerves vegyületek többsége, is mint például cukrok, alkoholok, vitaminok. Ez utóbbiak antioxidáns hatással is rendelkezhetnek.

 

A redoxpotenciál egy nem specifikus összegző paraméter, ami nem teszi lehetővé az adott  oxidáló- vagy redukáló szer szelektív meghatározását több aktív redukáló szer egyidejű jelenlétében.

A redoxpotenciál függ a pH-tól , a redukáló  és oxidáló szer koncentrációjától. Mindemellett a redox elektród ideális megoldás az oxidáció/redukció vizsgálatához gyárakban és az iparban (króm és cianid koncentráció), haltenyészetekben és akváriumokban (vízminőség) és uszodákban fertőtlenítési hatás jelzésére oxidánsok adagolásánál (higiénia).

 

Keresés