ION Szelektív Mérőműszerek (ISE)

Rendezés:

Az ionszelektív PH mérők hasznossága

A PH mérő műszerek segítségével bármilyen anyag kémhatását gyorsan és hatékonyan meg lehet állapítani. Az adott anyagtól, illetve szakterülettől függően változhat, hogy melyik típusú készülék lesz a legmegfelelőbb a mérések elvégzéséhez. A műszer milyenségét többek között az elektród sajátos jellemzői határozzák meg. E tekintetben többféle mérésitechnológia, illetve érzékelőrendszer létezik.

Ezek közül az egyik az ionszelektív mérés, amit ionszelektív műszerekkel végeznek. Az ilyen PH mérők tipikus felhasználási területe az ivóvíz- és szennyvízkezelés, de idesorolható a környezetvédelem is. Sok esetben szükség van a nitrát koncentrációjának a meghatározására, az egészségkárosító hatása miatt ugyanis nagyon fontos, hogy az alsó értékhatár alatt legyen a mennyisége. Nemcsak a talaj vagy a talajvíz, hanem a szennyvíz esetében is fontos ez az adat, hiszen a kiengedett szennyvíz is csak minimális mértékben tartalmazhat nitrátot.

Egy másik igen gyakori terület, ahol ionszelektív PH mérőket alkalmaznak, a tisztítószer és fertőtlenítőszer gyártás. Mint minden más típusú mérőműszernél, az ionszelektív változatoknál is oda kell figyelni a szakszerű használatra, az elektród kondicionálására, a rendszeres kalibrálásra, illetve a karbantartásra. Amennyiben a PH mérőket rendeltetésszerűen használja, és nagy figyelmet fordít arra, hogy körültekintően tárolja, illetve folyamatosan ellenőrzi a működésüket, akkor sokáig jó szolgálatot tehetnek és tűpontos mérési eredményeket szolgáltathatnak a munkavégzéshez.

 

A pH mérő kiválasztása és későbbi gondozása prioritást élveznek

A pH mérő mérésre teremtetett, ám ahhoz, hogy a műszer pontossága stabilan, hosszútávon megmaradjon, nem elegendő pusztán a készülékre támaszkodni. A kalibrálás kulcsfontosságú momentum, ami ha nem megfelelő, akár gyakoriság, akár egyéb körülmények szintjén, akkor az eszköz elhasználódásához vezethet. Kellő odafigyeléssel és törődéssel azonban a hosszú, eredményes mérésekkel teli élettartam borítékolható.

Mitől válhat gazdaságos beruházássá a pH mérő vásárlás?

Több szempontot figyelembe véve érdemes kiválasztani azt a műszert, ami az egyéni igényeinek a legteljesebben megfelel. Lényeges kihangsúlyozni az egyediséget, mert ahány ház, annyi szokás. Eleve nem mindegy, hogy laboratóriumi vagy terepviszonyok közé keres eszközt. Aztán az sem mellékes, hogy milyen gyakoriságú alkalmazásról van szó, azaz mekkora igénybevétellel lehet számolni.

A stramm, strapabíró kialakítás az Adwa termékek sajátja. A nagyfokú masszívság cseppállóságot, és a külső, környezeti hatásokkal szembeni jelentős ellenállást jelent. A teljes pufferkészlet megléte a gazdaságosság malmára hajtja a vizet, hiszen így nem kell egyesével beszerezni az oldatokat, ami határozottan takarékos lépés. Az EU-ban gyártott pH mérő paletta tagjai robosztus kialakításúak, könnyen kezelhetőek és jogosan illethetőek az “okos” jelzővel. A nagy kijelző jól láthatóvá teszi a mérési adatokat.

A készülékek több ponton kalibrálhatóak, a pontosságuk pedig, ennek megfelelően megkérdőjelezhetetlen, amihez egyébként a hőmérséklet kompenzáltság is hozzájárul. Az elérhető árkategóriájú modellek között ipari kivitelű hordozható és laboratóriumi közegbe szánt, asztali variánsokat is találhat. Az, hogy melyik az a konkrét típus, ami Önnek a megfelelő döntés, egyedül az egyéni elvárásaitól függ, ahogy azt fentebb is említettük. Ezért vásárlás előtt érdemes listába szednie azokat a paramétereket, amik nem szenvedhetnek hiányt.

Miben mutatkozik meg a profizmus?

A paraméterek sokszínűsége fokozható, ahogy az egyes pH mérő modellek tudása is. A memóriában tárolható többszáz adat, az USB adatkábelen keresztül átvihető információcsomagok, és a számtalan mérési variáció csak egy-egy kiemelt pozitívum azok közül, amelyek az egyes modellekben megjelenhetnek.