Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Kombinált pH elektróda felépítése

Kombinált pH elektróda felépítése

 

 

A mai modern pH elektródák általbán kombinált típusúak, vagyis egy elektródatestben van beépítve a pH-érzékeny üveg membrán elektróda és a referencia elektróda. Vannak még, úgynevezett "3 az 1-ben" típusú elektródák, amelyeknek a testébe még a hőmérséklet érzékelő is be van építve. Ez azért jó, mert így a hőmérsékletmérés az elektróda közvetlen közelében történik, ami növeli a hőmérséklet kompenzáció pontosságát. Ebben az esetben, a kombinált pH-elektróda az alap BNC csatlakozón kívül, tartalmaz még egy kábel kimenetet a platina hőmérsékletérzékelő csatlakoztatására.

   
 

A pH elektróda kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. Egy univerzális típusú pH elektróda természetesen a feladatok 90%-ára jó, de olyan sok mérési közeg létezik, hogy a gyakorlatban kötelező tudni, milyen szempontok szerink kell választani.

Az üveg membrán rész nagyon törékeny, mivel csak kb.  100 mikron vastagságú és még oldat is van a belsejében. Ezért nagyon óvatosan kell vele bánni. Az üveg membrán rész készülhet különböző üveg fajtákból, amelyeknek a kémiai összetétele különböző, és ennek köszönhetően változó tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Egyes pH membránok, jól működnek alacsony hőmérsékleten, mások épp ellenkezőleg, magas hőfokokon. A pH-mérési határok is változóak. Jellemző tulajdonsága az üveg membránnak a savas és lúgos hiba. Vagyis az erős savakban (pH<1) vagy erős lúgokban (pH>13) a mért pH érték, jelentősen különbözik az igazi értéktől. Ezt próbálják kizárni, megfelelő üveg összetétel kiválasztásával, de inkább csak az egyik hibát tudják eliminálni. Így vannak üveg membránok, amelyek jól működnek savas oldatokban és vannak membránok, amelyek precízek lúgosakban.

A membránokat gömb alakú, kúpos, lapos vagy félgömb alakúra szokták készíteni. Mindegyik fajtának vannak előnyei és hátrányai, de a feladatoktól függően kell ki választani őket. A gömb formájú pH elektróda kitűnően megfelel a laboratóriumi mérések követelményeinek. A kúposokat magas viszkozitású közegekben (tejföl, joghúrt, majonéz, lekvár, méz stb.) szokták használni. Ha megfelelő vágó részbe van beépítve, amelyik védi és szét is vágja előtte a közeget, a kúpos elektródákkal akár húsban, gyümölcsökben, sajtban, talajban is lehet mérni (természetesen óvatosan!). A lapos felületű elektródákat ipari méréseknél szokás használni, mivel nem szennyeződnek olyan könnyen, mint a gömb alakúak és könnyebb a felületüket tisztítani. A félgömb formájút pH elektródákat kis átmérőjű, speciális pH érzékelők készítésekor szokás használni ( gasztroenterológiai lenyelhető elektróda, gyomorsav pH mérésére, hüvely pH mérő elektróda, vékony kémcsövekben történő tudományos mérésekre kifejlesztett elektródák stb.).

A referencia elektróda igaziból a gyenge pontja minden kombinált pH elektródának. A referencia elektróda potenciáljához viszonyítva méri a műszer az üveg pH érzékeny membrán potenciálértékét és ebből a különbözetből számítja ki a mért közeg pH értékét. A referencia elektródának egy stabil, minden külső hatástól független potenciál értéket kell produkálni, mindamellett, hogy a referencia elektróda rész belső oldatának kapcsolatban kell lenni a mérendő külső oldattal. Ezt a feladatot egy só-híd kapcsolaton keresztül realizálják az elektródában. A só-híd legegyszerűbb megoldása, egy kis lyuk, amelyiken keresztül a referencia elektródából a belső oldat, lassan de folyamatosan folyik kifelé a mérendő oldatba. A lyuk szerepét különböző, a kifolyást lassító pórusos anyagot is használnak. Ha két só-hidat használnak (úgynevezett kettős átmenetű elektródák), az növeli a referencia elektróda potenciáljának stabilitását. Óriási mennyiségű só-híd konstrukció létezik és emiatt is van még több pH-elektróda típus forgalomban. A referencia elektródában használatos belső oldat összetétele is változó (van csak telitett KCl oldat, de van sűrített közeg, vegyi szempontból organikus anyagokból összeállított oldat stb.). A  gyártók mindezeket a paramétereket feltüntetik az elektródák leírásában.

ADWA pH elektródák 

Az ADWA cég elektródái a gazdaságos kivitel mellett, minőségükben vetekednek a nagyobb hírnevű cégek termékeivel. Ezért tudjuk javasolni ezeket a kombinált elektródákat a gazdaságos megoldásokat kereső cégek és személyek számára. Alább megtalálható 3típus leírása, amelyek nagyon sok pH mérési feladathoz megfelelnek.

Keresés