Nem jó a pH mérőm! Mit tegyek?

Nem jó a pH mérőm! Mit tegyek?

Ha a pH mérőm elromlott, biztosan ki kell dobni?

Meg lehet javítani?

Kihez forduljak segítségért?

Először olvassa végig ezt a bejegyzést.

Mi romolhat el egy pH-mérőben?

A pH mérő két részből áll: pH szenzor rész és mérő rész ( elektronika, kijelző).

Kezdjük az egyszerűbbel. Az elektronikai rész nagyon ritkán romlik el. Általában csak akkor, ha valamilyen okból beázott, vagyis a belseje nedvességet kapott. Jó tudni - beázásra nem érvényes a garancia. Ez már felhasználói hiba.

Mielőtt a kukába dobnánk a műszerünket, azért még javaslom , próbálja meg hajszárítóval kiszárítani a belsejét. Az esetek 10%-ban ez még segíthet.

Első tanulság:  Ne merítsük vízbe a cseppálló műszert, csak a szenzor részt, azt is kb. 1 cm-re.

Cseppálló - nem vízálló!

 

Leggyakrabban a pH mérőkben a pH-szenzor szokott elromolni.

A pH szenzor két elektródából és egy hőmérséklet érzékelőből áll. Mindegyik rész elromolhat. De vegyük sorra.

1. Üveg pH elektróda. Az üveg elektróda  adja a pH szenzornak a pH érzékenységét. Ha a pH7,0 és pH4,0 puffer oldatokban mért pH értékek  3 pH egységgel különböznek egymástól, akkor az üveg érzékeny és jól reagál a pH-ra, tehát jó! Ha például, a pH=7,0 puffer oldatban a pH mérő 7,0 pH-t mutat, de a pH=4,0-ban csak pH=5,0-t, akkor a pH elektróda érzékenysége lecsökkent ( a különbség nem 3 pH, hanem csak2 pH). Ennek az oka általában az üveg felület elszennyeződése mérések után ( rosszul volt mosva).

Ebben az esetben tisztítani és újra kalibrálni kell a pH elektródát.A tisztítás  lehet savas vagy lúgos, vagy lúgos-hipós, vagy zsíroldós stb., attól függ, mivel szennyeztük el az elektróda felületét. De minden esetben, a kezelés után jól mossuk le csapvíz alatt, majd öblítsük tiszta vízben ( RO, vagy deszt. ), majd 1 éjszakát tartsuk tároló oldatban ( https://www.adwa.hu/tartozekok-110/elektroda-tolto-es-tarolo-oldatok-113 ) és ezután újra kalibráljuk.

Ha a mért pH értékek megfelelnek a pH=7,0 és  pH=4,0 értékeknek, de a műszer nagyon lassú, akkor is javasolt a tisztítás, majd 1:10 hígítású sósavas oldatban lehet aktiválni a felületét az elektródának (kb.10 perc). Ezután mindent a fentiek szerint. Ha ez a kezelés már nem javított a elektróda gyorsaságán - KUKA! Új elektródát kell venni ( itt válasszon: https://www.adwa.hu/tartozekok-110/adwa-elektrodak-ph-129 ).

Az AD-12 pH  elektródájára jellemző híba: az oldatban, a levegőn -2 pH értéket mutat. Általában levegőbuborék került a belső oldatba. Ha garanciális ( 6 hónap a garancia), akkor garanciális csere, ha nem, új elektródát kell venni.

2. Referencia elektróda. A referencia elektróda hibája abban jelentkezik, hogy a pufferben mért értékek nem egyeznek a nominális értékkel. Ha a különbség nem nagy ( kevesebb, mint +/-0,5 pH) akkor újrakalibrálással az elektronika kompenzálja ezt a hibát. Ha viszont a különbség túl nagy, az elektronika nem tudja felismerni a puffer oldat értékét és hiba jelet mutat. Na ezt a hibát  már nem olyan egyszerű javítani. Sok esetben  csak elektróda csere segít.

3. Hőmérséklet érzékelő.

A hőmérséklet érzékelő hibáját abból látjuk, ha pontatlanul mér.A hőmérő hiba csak a kalibrálásra hat! Ilyenkor kapcsolódik be az ATC , vagyis az automata hőmérséklet kompenzáció. Ezért az ATC pH mérőkkel bármilyen hőfokon tudunk kalibrálni, nem csak 25 oC-on. Tehát, ha elromlott a hőmérő, attól még pH-méréseket tudunk végezni, csak a kalibrálást végezzük el szoba hőmérsékleten.

Tartalomhoz tartozó címkék: Ad12 PH mérő Adwa PH mérő