Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

A tápoldatok pH és EC mérése

A tápoldatok pH és EC mérése

A tápoldatok kémiai összetétele határozza meg, mennyire  képes a növény felvenni a kivitt tápanyagot. Az optimális pH érték a növények esetében 6,5-7,5 pH körül van ( vannak kivételek), az optimális EC érték ( vezetőképesség) 2-3 mS/cm ( szintén változó). Ha nincs megmérve a pH és EC értékek a tápoldatban, az öntözővízben, akkor akár meg is lehet égetni a növényeket túltáplálással, vagy éppen megakadályozni a tápanyag felvételét ( általában magas pH értékeknél). MÉRNI KELL!

pH mérés a tápoldatban

Az egyik legegyszerűbb pH-mérő az AD-12

Az ADWA oldalon megtalálja a teljes készletet, amelyikben benne van a műszeren kívül a szükséges kalibráló oldatok ( pH puffer oldatok) és a tároló oldat is ( a kupakban ez van, ezt néha cserélni kell). Csak ha kalibráljuk a műszerünket  akkor lesz pontos a mérés.Ellenőrizze, mennyire pontos a műszere megmérve kalibrálás nélkül a pH puffer oldatot. A puffer oldatnak ismerjük a pH értékét, ezért fogjuk látni, mennyit "hazudik" a mérőműszerünk. Ha a hiba már nagyobb, mint 0,1 pH ,akkor kalibráljunk.

EC-mérés tápoldatban

A tápoldat EC értéke arányos a bevitt anyag koncentrációjával ( TDS érték). Az ADWA AD-32, vagy AD-31 EC mérők , mérik a TDS értéket is. Elég megnyomni a jobboldali gombot és megjelenik a TDS érték a kijelzőn. Az AD-32 esetében ppt egységben, ami nem más mint a g/liter. Vagyis , ha a műszerem mutat 2,5 ppt = 2,5g/l , az úgy kell értelmezni, hogy 1 liter tápoldatban van 2,5 g műtrágya, 1000 literben 2,5 kg.

Az AD-32  mS/cm egységben méri az EC értéket  és 20 mS/cm -ig mér.

Az AD-31 mikroS/cm  mér ( nagyobb felbontással), de csak 4000 mikroS/cm = 4 mS/cm -ig tud mérni.

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: tápoldat TDS mérés