A bor pH mérő a hobbi és hivatásos borászok jó barátja

A bor pH mérő a hobbi és hivatásos borászok jó barátja

A bor pH mérő a borászok egyik leghűségesebb segítőtársa. Nélküle olyan sokatmondó adatoktól esnének el a gazdák, amelyeknek a hiánya konkrétan a bor minőségét veszélyeztetné. A bor komponensei alkotják annak érzékszervi tulajdonságait, vagyis, hogy milyen az íze, az illata, karaktere. Ennek megfelelően az ideális pH megőrzése, fenntartása az ízletes siker reményében nélkülözhetetlen.

Az egyes borfajták összetételük szerint felismerhetőek

A különböző típusok annyira egyedi összetétel-profillal rendelkeznek, hogy annak ismeretében a hozzáértők azonnal képesek beazonosítani az adott fajtát. A bor minőségét egyértelműen a szőlő milyensége határozza meg, többek között. Ebben nincs semmi újdonság. A szüret időpontjának megállapítása nem egyszerű feladat, pláne manapság. A túl korai dátum savas gyümölcsöt eredményezhet, a túlságosan késői pedig szemveszteséghez vezethet, a rossz időjárásról és egyéb nehezítő tényezőkről nem is szólva. A cukortartalom mértéke kulcsfontosságú, lévén, hogy cukorból alkohol válik a kémiai folyamatok nyomán.

A borkészítés mérési lépcsőfokai

Az első lépcsőhöz nincsen szükség bor pH mérő alkalmazására, de egy mustfokoló a kézben elengedhetetlen segítséget jelent. Ekkor a szőlőben és a mustban a cukortartalom mennyisége kerül górcső alá. A következő lépcsőfokon viszont már jöhet a műszer, hiszen mind a mustban, mind a borban analízisre vár a savtartalom.

Mikor kezdődhet a szüret? – a bor pH mérő megmondja!

Visszatérve a korábbi gondolatmenetünkhöz: a must savtartalmának meghatározásával könnyedén kijelölhető a szüret optimális időpontja. A bor pH mérő közbenjárásával ugyanis konkrét savtartalom számolható, ami egyedülálló módon árulkodik arról, hogy a szőlőfürtök készen állnak-e a szüretre és persze a borrá válásra vagy sem.

Tartalomhoz tartozó címkék: pH mérő bor ph mérő