BLOG cikkek ADWA pH mérőkről

Az ADWA pH mérőket használókat szeretnénk kisegíteni blog cikkeinkkel, hogy jobban megismerjék a termékeket és helyesen tudjanak választani a termékek közül.
 Mi határozza meg a pH mérés pontosságát?
2023. 02. 28. 15:20:00

Mi határozza meg a pH mérés pontosságát?

A stabil és pontos pH mérés nagyon fontos mind a laboratóriumi, úgy az ipari pH mérések során.

Az évek során óriási technikai tudás gyülemlett fel a pH szenzorok működésének stabilabbá tételében. A probléma több rétegű. A pontosság függ, mind a pH üveg elektróda működésétől, de talán még nagyobb részben a referencia elektróda instabil potenciál képzésétől. Ebben a cikkünkben rámutatunk azokra az okokra, amelyek kiváltják a pontatlanságot. Ez az információ segít helyesen kiválasztani a megfelelő kombinált pH elektródát az adott feladat feltételeihez.

REDOXPOTENCIÁL ( ORP ) FOGALMA és MÉRÉSE
2022. 07. 10. 00:00:00

REDOXPOTENCIÁL ( ORP ) FOGALMA és MÉRÉSE

Redukciós-oxidációs (redox) reakciók legfontosabb paramétere a redoxpotenciál ( Az angol nyelvközegben ORP amely a Oxidation Reduction Potential rövidítése ).

A redukciós-oxidációs reakció folyamán az egyik anyag (redukáló szer) elektront ad le, a másik anyag (oxidáló szer ) elektront  vesz fel:

 

Red = Ox + e.

 

Ha egy közegben van a redukáló és oxidáló anyag, akkor ezt a rendszert redoxirendszernek nevezik.

Cefre pH mérő nélkül lehet cefrét készíteni, de nem érdemes
2022. 07. 03. 10:33:00

Cefre pH mérő nélkül lehet cefrét készíteni, de nem érdemes

Legtöbb esetben a cefre pH értéke magasabb (pH 4-5), mint az optimális pH 3,0-3,2 érték. Ezért savazással kell beállítani az optimális 2,8-3,2 pH értéket. DE ehhez pH-t kell mérni!

pH mérő kiválasztása
2022. 07. 01. 10:41:00

pH mérő kiválasztása

Miért okoz gondot a pH mérő kiválasztása?

Még a profi kémikusoknak is problémát okoz a pH mérők helyes kiválasztása. Nagyon sokféle pH mérő létezik. Vannak pH mérők, amelyekben lehet választani elektróda típust. Na melyiket is válasszam? Mi a különbség közöttük? Kell nekem a drágábbik? Biztosan jobb a drágábbik pH mérő? Ilyen és hasonló gondolatok cikáznak az emberek fejében, amikor dönteni kell. Ebben a blogcikkünkben megpróbálunk segíteni a pH mérő kiválasztásában.

pH üveg membrán – a pH elektródák kulcsfontosságú része
2021. 10. 01. 00:00:00

pH üveg membrán – a pH elektródák kulcsfontosságú része

A stabil és pontos pH mérés nagyon fontos feladat mind a laboratóriumi, úgy az ipari, mezőgazdasági pH mérések során. A pH szenzorok legfontosabb része a pH érzékeny üveg membrán. Lényegében ez a speciális üvegből készült nagyon vékony kis membrán biztosítja azt az óriási pH érzékenységet, amely 14 nagyságrendi H+ - ion koncentráció változást is képes követni ( 0-14 pH között).

Ez a cikk bemutatja a pH üveg membránok főbb paramétereit, amelyek kihatással vannak a teljes pH elektróda szenzor pontosságára.

 

 

 

 

Minek köszönhető az Adwa sikere?
2020. 11. 05. 14:13:00

Minek köszönhető az Adwa sikere?

Az Adwa a népszerűségét a megbízható, ugyanakkor elérhető árkategóriájú termékpalettájának köszönheti. A gyakorlatban olyan mérőműszerekre van szükség, amik pontosak, ugyanakkor jó árban vannak.

A talaj pH mérés - mitől függ a pontos mérés?
2021. 08. 31. 16:27:00

A talaj pH mérés - mitől függ a pontos mérés?

A talaj pH mérő a talaj és földminták savasságának a mérésére szolgál.  A talaj mintát hígítani kell desztillált vagy sótalanított (RO) vízzel 1:2 arányban ( 1 rész talaj 2 rész víz). Az így kapott mintában kell megmérni pontosan a pH értéket.Mivel a pH értéket a vízben oldódó sók és savak  (lúgok) határozzák meg, ezért az oldatban mért érték megfelel a talaj pH értékének.

 

A pH elektróda a precíz mérés egyik záloga
2020. 10. 27. 09:17:00

A pH elektróda a precíz mérés egyik záloga

A pH elektróda a pH mérő lelke. A műszerek elektronikája nem limitálja a működés minőségét, viszont éppen a pH elektródák minőségétől függ a pH mérés pontossága. Az ADWA folyamatosan fejleszti elektródáik konstrukcióját, hogy mennél stabilabb  és pontos mérést biztosítsanak. A jelenleg forgalmazott típusokat szilikon kupakkal és tárolóoldattal postázzuk, éppen a fenti cél érdekében.

Miért fontos a bor pH mérő használata?
2020. 10. 21. 11:00:00

Miért fontos a bor pH mérő használata?

A bor pH értéke általában 3 – 4 pH között szokott lenni. A fehér borok esetében az optimális pH érték 3,00-3,30 pH, a vörös borok esetében 3,40-3,50 pH. Ha bor pH értéke 4,0 felett van, ez a bor nagy eséllyel hamarosan el fog romlani.

Nem jó a pH mérőm! Mit tegyek?
2023. 01. 25. 08:09:00

Nem jó a pH mérőm! Mit tegyek?

Ha a pH mérőm elromlott, biztosan ki kell dobni?

Meg lehet javítani?

Kihez forduljak segítségért?

Először olvassa végig ezt a bejegyzést.

A tápoldatok pH és EC mérése
2020. 10. 13. 09:38:00

A tápoldatok pH és EC mérése

A tápoldatok kémiai összetétele határozza meg, mennyire  képes a növény felvenni a kivitt tápanyagot. Az optimális pH érték a növények esetében 6,5-7,5 pH körül van ( vannak kivételek), az optimális EC érték ( vezetőképesség) 2-3 mS/cm ( szintén változó). Ha nincs megmérve a pH és EC értékek a tápoldatban, az öntözővízben, akkor akár meg is lehet égetni a növényeket túltáplálással, vagy éppen megakadályozni a tápanyag felvételét ( általában magas pH értékeknél). MÉRNI KELL!

ADWA AD-12 új szilikon elektróda kupakot kapott
2020. 10. 12. 00:00:00

ADWA AD-12 új szilikon elektróda kupakot kapott

Mi változott, és miért fontos ez a felhasználónak?

Az ADWA cég újítást vezetett be a nagyon sikeres AD-12 pH mérőikben. Ismert tény, hogy az AD-12 pH elektródája idáig száraz állapotban volt elérhető. A régi kupak nem zárt hermetikusan. Voltak próbálkozások a tömítés változtatásával, de nem volt teljes siker.

A régi azért okozott gondot, mert az első használatkor, vagy a száraz elektróda beáztatásakor az elektróda paraméterei órákig változtak, amíg az elektróda felületén nem formálódott stabil külső gél réteg (erről bővebben olvashat ITT ).

Ezt a problémát most megoldották, mivel az elektróda kapott egy hermetikusan záró szilikon kupakot. Így a kupakba lehet tartani elektróda tároló oldatot, amelyik állandó nedvességet biztosít a pH elektróda felületének.

Kombinált pH elektróda felépítése
2020. 10. 11. 00:00:00

Kombinált pH elektróda felépítése

Mi az a kombinált pH elektróda?

A mai modern pH elektródák általbán kombinált típusúak, vagyis egy elektródatestben van beépítve a pH-érzékeny üveg membrán elektróda és a referencia elektróda. Vannak még, úgynevezett "3 az 1-ben" típusú elektródák, amelyeknek a testébe még a hőmérséklet érzékelő is be van építve. Ez azért jó, mert így a hőmérsékletmérés az elektróda közvetlen közelében történik, ami növeli a hőmérséklet kompenzáció pontosságát. Ebben az esetben, a kombinált pH-elektróda az alap BNC csatlakozón kívül, tartalmaz még egy kábel kimenetet a  hőmérséklet érzékelő csatlakoztatására.

             

A talaj EC mérés ADWA  kézi vezetőképesség mérővel
2020. 10. 08. 09:00:00

A talaj EC mérés ADWA kézi vezetőképesség mérővel

 A gazdák leggyakrabban az AD-32 EC-mérőt vásárolják a talaj EC-mérésére. Ez az EC-mérő 0-20 mS/cm között mér 0,01 mS/cm pontossággal Ez pont elegendő a tápoldatok és a talaj EC (hígításos módszerrel)  mérésére

A megfelelő talaj pH mérő legfontosabb jellemzői
2020. 08. 24. 11:00:00

A megfelelő talaj pH mérő legfontosabb jellemzői

A talaj pH mérő: asztali,  hordozható  kivitelben egyaránt beszerezhető. Az, hogy mikor, melyik típus javasolható inkább, elsősorban az egyéni igények és az adott helyzethez kapcsolódó körülmények függvénye.

A bor pH mérő a hobbi és hivatásos borászok jó barátja
2020. 08. 19. 09:00:00

A bor pH mérő a hobbi és hivatásos borászok jó barátja

A bor pH mérő a borászok egyik leghűségesebb segítőtársa. Nélküle olyan sokatmondó adatoktól esnének el a gazdák, amelyeknek a hiánya konkrétan a bor minőségét veszélyeztetné. A bor komponensei alkotják annak érzékszervi tulajdonságait, vagyis, hogy milyen az íze, az illata, karaktere. Ennek megfelelően az ideális pH megőrzése, fenntartása az ízletes siker reményében nélkülözhetetlen.